0:1:58
0:1:22
0:1:2
0:0:50
0:1:18
0:1:48
0:1:31
0:1:20
0:3:57
0:1:23

Вулиця Симона Петлюри

  • Автор
    Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека
  • Озвучив(ла)
    Зарічнюк Катерина
  • Тривалість
    16:31
  • Опис

    Вітаємо Вас і запрошуємо на прогулянку діловим центром Рівного – вулицею Симона Петлюри, яка пролягає від вулиці Соборної на північ до вулиці Кавказької. Її найстаріша назва – Аптекарська, а ще була Гоголівська, 13-ї Дивізії, СС-штрасе, Червоноармійська.
    З прийняттям Україною Незалежності першою в державі ця вулиця увічнила ім’я Головного отамана війська УНР Симона Петлюри. А до того, як на цій вулиці звелися перші будівлі, тут пролягало старе русло річки Усті – про це свідчить пара крутих поворотів ближче до центру міста.
    У ХІХ ст. вулиця стала елітною локацією, де проживали заможні городяни в своїх добротних і вражаючих архітектурною довершеністю будинках на 2-3 поверхи. Саме тут була відкрита у Рівному перша аптека, здійснили забудову вулиці відомі лікарі та підприємці.
    Сьогодні вулиця продовжує підтримувати статус ділового центру міста.
    Тут розміщуються установи і приватні фірми, а сучасний силует доповнюють монументи – Симону Петлюрі та жертвам Чорнобиля.
    Окрасою вулиці є архітектурні пам’ятки поч. ХХ ст., у яких нині розташувалися Рівненська філія Національного банку, Будинок вчених, дитяча бібліотека, ін.
    Наша мандрівка розпочинається з перехрестя вулиць С. Петлюри та проспекту Миру.